Waarom schaatsen op de Weissensee elk jaar ‘anders dan anders’ is

Schaatsen op de Weissensee lijkt ergens wel zo’n bucketlist-dingetje. Mooi om meegemaakt te hebben. En door. Toch keren duizenden natuurijsliefhebbers vrijwel elk jaar terug naar het schaatsparadijs. Geen jaar hetzelfde.

Weissensee 2021: coronamaatregelen

Het is duidelijk dat Weissensee 2021 een bijzondere editie wordt. Het coronavirus COVID-19 beheerst de wereld. Ook Oostenrijk ontkomt niet.

Daarom neemt de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (een Nederlandse organisatie) meerdere coronamaatregelen. Volgens voorzitter Toine Doreleijers wordt het een ‘anders dan anders’-editie. Wist je dat de edities sowieso sterk verschillen?

Schaatsen op de Weissensee: 4 variabelen op een rij

Er is een verzameling aan variabelen waardoor deze bestemming steeds weer unieke ervaringen biedt. Laten we 4 op een rij spelen:

1. Het kleine meer of ook het grote meer

De Weissensee. Een idyllisch bergmeer in Oostenrijk dat elke winter (deels) bevriest. Dat woordje ‘deels’ verklapt al één variabele. Optisch gezien is het meer één geheel.

Qua grootte en diepte kun je spreken van twee delen. Het ‘kleine’ meer (westelijk) en het ‘grote’ meer (oostelijk). De brug bij het centrale plaatsje Techendorf markeert de tweedeling.

Het grotere meer bevriest langzamer en kan daardoor niet altijd vrijgegeven worden. Schaatsen op het kleine meer biedt een andere beleving.

2. Baanlengte: 4,2 tot 25 kilometer

Elk jaar is het weer de vraag hoeveel kilometer de baanlengte bedraagt. Dat kan behoorlijk variëren. In 2013 schaatste dionvacation nog op een baantje van 4,2 kilometer.

Vier jaar later ging het om een baan van 25 kilometer! Je kunt je voorstellen dat die twee tochten op alle fronten totaal verschillend waren. En dus een totaal andere ervaring brachten.

Het waren wel uitschieters. De afgelopen jaren was de baanlengte meestal 12,5 kilometer. Vooral op het kleinere meer. Met een ‘lusparcours’.

Baanlengte Alternatieve Elfstedentocht Weissensee

Hierbij een overzicht van de door dionvacation verreden schaatstochten op de Weissensee.

Op een vrijdag:

 • 25 januari 2013: 4,2 km
 • 24 januari 2014: 12,5 km

Op een dinsdag:

 • 27 januari 2015: 12,5 km
 • 19 januari 2016: 10 km
 • 31 januari 2017: 25 km
 • 30 januari 2018: 12,5 km
 • 29 januari 2019: 12,5 km
 • 28 januari 2020: 12,5 km

3. Lusparcours of rondje zonder lusjes

Afhankelijk van het beschikbare ijsoppervlakte is er een lusparcours of een rondje zonder lusjes. De term lusparcours zegt alles: je schaatst in allerlei lusjes. Vanwege de beperkte ruimte komt een dergelijk parcours meestal voor op het kleine meer. Voor het publiek zit hier een voordeel aan.

 • Je kunt makkelijk oversteken tussen de lussen, je ziet ‘jouw’ schaatser(s) veel vaker voorbijkomen. Dat maakt het aanmoedigen een stuk leuker.
 • Daarnaast kan er extra voedsel, drinken of kleding aangereikt worden.
 • Verder leveren de ‘heen-en-weertreintjes’ een mooi gezicht op vanuit de verte. Zo genieten hotelgasten vanaf hun balkon van de ‘mierenpatronen’, die zich in het dal voortbewegen.

Zonder lussen zijn de contactmomenten uiteraard veel schaarser. Hoewel daarin die baanlengte net zo goed een rol speelt. De baan van 4,2 kilometer had bijvoorbeeld geen lussen, maar met 48(!) rondjes waren er genoeg contactmomenten mogelijk. Het andere voorbeeld is wat dat betreft beter: bij de tocht van 25 kilometer (8 rondjes) ontbraken de lussen grotendeels en zagen schaatsers en supporters elkaar nauwelijks.

4. IJskwaliteit

Wat dacht je van de ijskwaliteit? Spoiler: die is vaak geweldig. Superieur spiegelijs maakt het sfeerbeeld compleet. Alleen er zitten weleens mindere edities tussen. Zo eerlijk mogen we zijn. En dan is het best zwoegen hoor. Helemaal als je richting de 200 kilometer gaat. Ach, na de uitputtingsslag sta je voor een magisch moment. Je krijgt het Elfstedenkruisje om je nek. Je hebt het gedaan. Dat is dan weer een voordeel als de ijskwaliteit een keer tegenvalt: het behalen van de tocht voelt extra heroïsch.

Toegift: weersomstandigheden

Schaatsfanaten dromen van het kaiserwetter: een strakblauwe lucht met een stralende zon. De andere kant van de weermedaille bestaat net zo goed. Stevige wind, sneeuwval of zelfs (mot)regen. We duimen voor dat kaiserwetter.

Een alternatieve Alternatieve Elfstedentocht

Vanwege de variabelen is schaatsen op de Weissensee élk jaar anders dan anders. Toch staat vast dat de editie 2021 wel héél erg afwijkt. Je zou haast kunnen spreken van een alternatieve Alternatieve Elfstedentocht… Hoe dan ook, we slijpen de messen, rijden de rondjes en staan klaar voor het startschot. Volg dionvacation om niets te missen van de voorbereiding.

Gerelateerde reisblogs

IJs-team maakt melding van eerste ijs op de Weissensee in seizoen..
3 kledingtips voor het schaatsen van een tocht op de Weissensee
Een onmisbare ervaring: zelf schaatsen op de wonderlijke..

© dionvacation® • winterreismagazine

De magische ijsvloer tussen de bergen. De zon, hoog aan de hemel. Vrieskou en winterhitte bewegen dionvacation om door te gaan. Schaatsen op spiegelijs met temperaturen ver onder nul. Suppen op de oceaan onder een brandende winterzon. Dat soort uitersten laten je ervaren dat je lééft. Die levenslust delen we met plezier. Daarom publiceert de redactie van dionvacation reisblogs over schaatsreizen en winterzon.

Lekker leesvoer

Geen Alternatieve Elfstedentocht, maar wel ijs op de..
Schaatsen op de Weissensee in Oostenrijk: dit zijn de regels op..
Besluit valt: Alternatieve Elfstedentocht Weissensee 2022..

Maandtopper Schaatsvakantie

Reacties

Meest gelezen reisblogs

Ander nieuws voor derde Alternatieve Elfstedentocht: it giet..
Schaatsen op de Weissensee in Oostenrijk: dit zijn de regels op..
Hoelang mag je doen over de alternatieve Elfstedentocht?
Dit is de benodigde schaatssnelheid om de Weissensee uit te..
3 kledingtips voor het schaatsen van een tocht op de Weissensee

Recente blogs over reizen

IJs-team deelt ‘belangrijke aanwijzingen’, want er ligt..
Ander nieuws voor derde Alternatieve Elfstedentocht: it giet..
Wending door hevige sneeuwval: eerste Alternatieve..
‘Geweldig ijsnieuws’, groot optimisme over ijs en #AEW23
Weekverslag: snel herstel ijsoppervlak biedt..

Aanbevolen leeslijst

Ander nieuws voor derde Alternatieve Elfstedentocht: it giet..
Trainingsschema Weissensee: bekijk deze trainingen als..
Ronacherfels: hemels plekje bij het ijs van de Weissensee, het..
Activiteit Weissensee: bergwandeling naar almhut Alm hinterm..
3 kledingtips voor het schaatsen van een tocht op de Weissensee

Dit is dionvacation

Winterreismagazine. IJskoud en loeiheet. Internationale schaatsreizen, tropische strandbestemmingen. Hét platform voor jouw schaatsvakantie of winterzon. Van betoverende en bevroren bergmeren tot hagelwitte, goudgele en gitzwarte stranden. Omarm de kilte rond het ijs en voel de warmte onder de winterzon. Ervaar de levenslust. Slijp de ijzers, smeer je in. Reis mee naar bijvoorbeeld Bali of de Weissensee.

Loeihete reisblogs

De Tibumana-waterval hoort op je lijstje van watervallen Bali
Quad huren Zakynthos: is dat te doen? 5 tips voor komende zomer
Dit zwembad bij Bali heeft een glazen bodem boven de Indische..
Hotspot: deze self-service yoghurtijssalon met talloze..
Watervallen Bali: is de Tegenungan-waterval een of géén..

IJskoude reisblogs

Trainingsschema Weissensee: bekijk deze trainingen als..
Weissensee: bijzondere inschrijfvoorwaarden bij..
Schaatsen Weissensee 2023: inschrijven Alternatieve..
Dromerige winter Weissensee, terwijl het seizoenseinde is..
Schaatsen en skiën: beginnen met wintersport bij deze 3..

Reisblogs zoeken