Waarom je dit ‘vrolijke’ diertje bijna overal ziet op Fuerteventura
Populair bij toeristen, een plaag bij de bevolking op Fuerteventura. Een (ogenschijnlijk) vrolijk rondrennende eekhoorn, die overal opduikt. Je raadt nooit hoeveel eekhoorns hier rondlopen. En hoe komt dat eigenlijk?
Barbarijse grondeekhoorn
We hebben het hier over de Barbarijse grondeekhoorn. Dit knaagdier wordt 16 tot 22 centimeter lang¹. De staart kan nog langer zijn dan het beestje zelf: 18 tot 23 centimeter.
De thuisbasis van de Barbarijse grondeekhoorn bestaat uit Algerije, Marokko en de Westelijke Sahara. Fuerteventura (Canarische Eilanden, Spanje) hoort daar dus niet tussen. Toch zagen wij dit beestje van Costa Calma tot Betancuria en daar voorbij.
Mooie, leuke schatjes
Ze verstoppen zich onder andere in rotsspleten. Dan schieten de nieuwsgierige eekhoorns plotseling tevoorschijn. Net zo snel zijn ze weer weg. Op het eerste gezicht een leuk fenomeen. Zo kijken de meeste toeristen ernaar. Wat mooi, wat een schatjes, het zijn net Knabbel en Babbel.
De vriendelijke uitstraling is in het voordeel van de eekhoorn. Het diertje krijgt regelmatig eten toegegooid van toeristen. Dat is onbedoeld onhandig, het beestje zit hier verkeerd.
Van 2 eekhoorns naar meer dan een miljoen?
“De eerste twee eekhoorns kwamen in 1965 als huisdier naar dit eiland”, schrijft Siepko Wenning. Het importeren van de huisdieren liep overigens niet volgens plan. Sommige beestjes ontsnapten.
Volgens verschillende schattingen zijn er nu honderdduizenden tot meer dan een miljoen grondeekhoorns op Fuerteventura! Dat komt omdat het exotische beestje hier geen natuurlijke vijand heeft. En tegelijkertijd vreten ze van alles en nog wat. Ze vormen een ecologische ramp.
Geen eten geven!
De Barbarijse grondeekhoorn valt nauwelijks te stoppen op Fuerteventura. Hoe verleidelijk ook, geef dit diertje geen eten. Het geïnteresseerde beestje poseert net zo goed zonder voedsel.
Probeer op enige afstand te blijven. Mogelijk dragen de diertjes ziektes met zich mee. Bovendien kunnen ze soms agressief zijn. Stap je tijdens een roadtrip ‘even’ uit de auto? Doe je deur weer dicht.
En verder vooral foto’s maken en delen. Want ja, qua uiterlijk blijft het een leuk beestje!
¹ Steppan, Scott J. and Shawn M. Hamm. (2006, oktober). Atlantoxerus. Atlantoxerus getulus. Barbary Ground Squirrel.
© dionvacation® • winterreismagazine
De magische ijsvloer tussen de bergen. De zon, hoog aan de hemel. Vrieskou en winterhitte bewegen dionvacation om door te gaan. Schaatsen op spiegelijs met temperaturen ver onder nul. Suppen op de oceaan onder een brandende winterzon. Dat soort uitersten laten je ervaren dat je lééft. Die levenslust delen we met plezier. Daarom publiceert de redactie van dionvacation reisblogs over schaatsreizen en winterzon.