Vakantie Kroatië: het supboard als symbool van serendipiteit

Dat moment wanneer je in Kroatië bent. En spontaan een supboard koopt bij de dichtstbijzijnde Decathlon. Vervolgens ontdek je bij toeval je nieuwe droom. Uiteindelijk ontdek je nog veel meer.

Eens!

Voordat deze reisblog startte, was de redactie actief in de marketing. In die rol werd er op de radio gesproken over social media. Het ging over de filterbubbel.

Je krijgt op Facebook alleen bepaalde berichten te zien. Vooral posts die aansluiten bij wat je al kent. Of waar je het mee eens bent. Dat komt door algoritmes.

Verschijnen en verdwijnen

Die algoritmes zijn een soort wiskundige recepten. Geautomatiseerde stappen die bepalen wat we bekijken. Het algoritme van (bijvoorbeeld) Facebook werkt met een relevantiefilter. We zien grotendeels ‘relevante’ berichten. Die bij ons passen. Die we waarderen.

  • Steeds als we inloggen staan er talloze berichten klaar. Die kunnen we niet allemaal lezen. Dus gaat het algoritme aan de slag.
  • Dit is wel relevant, dat niet… Daardoor verschijnen sommige dingen vaker. En verdwijnen andere dingen totaal van je netvlies. Je loopt ze mis.

Ook berichten van vrienden worden gefilterd. Het kan zijn dat je van enkele vrienden alles ziet. En van overige vrienden alles mist. Je krijgt toebedeeld wat je eerder hebt gewaardeerd.

Je ontvangt systematisch posts die aansluiten bij huidige voorkeuren en interesses. Wat leuk is, wordt herhaald.

Bubbel

Er ontstaat een filterbubbel van overeenstemming die goed voelt. Op die manier stimuleert Facebook herhalingsbezoek (of verslaving). Er kan een meerderheidsillusie ontstaan.

Alsof iedereen in onze omgeving het eens is met onze overtuigingen. Een andere strekking ontbreekt.

Samengevat kun je stellen dat Facebook een ‘superieure intelligentie’ heeft geschapen. Eentje die vaak precies weet wat we leuk vinden. Er is een keerzijde.

Ons eigen wereldje blijft klein, beperkt. We ontdekken minder nieuwe dingen. Dingen die net zo goed leuk kunnen zijn. Of veel leuker!

Serendipiteit

Destijds in de studio reageerde de presentator op het verhaal.

“Eigenlijk is het leuke van nieuws dat je een soort serendipiteit hebt. Dat je af en toe dingen tegenkomt dat je denkt: nou, was ik niet naar op zoek, maar het is toch grappig om te weten.”

Serendipiteit staat voor een toevallige ontdekking. Een nuttige, leuke en bruikbare vondst. Onbedoeld, onverwacht. Dat geeft frisse energie. Je wordt geprikkeld door nieuwe ideeën of inzichten. Je raakt geïnspireerd, gestimuleerd en gemotiveerd.

Suppen langs de kust

Vakantie Kroatië. 2018, op het eiland Krk. Bij de camping stuiten we toevallig op supboards. Ze zijn te huur. Stiekem lijkt ons dat niet zo spannend. Maar vooruit, we kunnen het een kans geven.

Dus we huren zo’n ding en gaan het water op. De suptocht leidt langs kleine natuurstrandjes, rustige plekjes en rotsformaties. We ontdekken een ‘eigen privébaai’, genieten van het uitzicht en zijn verkocht. Suppen is ons ding. Best onverwacht.

Dat is waarom we regelmatig onze koffers pakken. Terwijl social media (algoritmes) serendipiteit reduceren, doet reizen het tegenovergestelde. Nieuwe omgevingen, nieuwe situaties. Die reizen zijn een verrijking.

Spontane tripjes

Op vakantie gebeuren er sowieso vaak onverwachte dingen. Daar in Kroatië sneuvelen sommige kampeerspullen. Dit ongeplande feit brengt ons naar de Decathlon in Rijeka.

En warempel: ze hebben er supboards! Daar kwamen we niet voor. Maar hé, nu we er toch zijnVoordat we het weten lopen we met een gloednieuw supboard uit de winkel.

Dit voorval brengt een onvoorziene kettingreactie op gang. Door het suppen landt het besef dat dagelijkse drukte/sleur in de marketing geen feit hoeft te zijn, maar een keuze is.

Suppen langs de kust kan ook. Dat mag best vaker. Misschien kunnen we iets met vakanties doen. Hier ontstaat de droom: dionvacation.

  • Uiteindelijk hebben we echt afstand genomen van ingesleten, stressvolle gewoontes.Een stabiele basis met minder ballen in de lucht. Meer (vrije) tijd voor spontane tripjes.
  • Omdat de wereld zoveel groter is dan onze bubbel. We weten dat we af en toe best op verkenningstocht mogen. We zien het wel of we dat willen op dat moment.

Zo heeft een supboard in Kroatië indirect orde op zaken gesteld. Patronen doorbroken. Levens vereenvoudigt en verrijkt. Een symbool van serendipiteit.

Gerelateerde reisblogs

Strand Fuente, Funtana: ontspannen aan de bron van vriendschap..
Doen: dit aquapark bij Poreč (Istrië, Kroatië) heeft alles..
Reisadvies: heel Europa geel of groen (EU), Nederland past..

© dionvacation® • winterreismagazine

De magische ijsvloer tussen de bergen. De zon, hoog aan de hemel. Vrieskou en winterhitte bewegen dionvacation om door te gaan. Schaatsen op spiegelijs met temperaturen ver onder nul. Suppen op de oceaan onder een brandende winterzon. Dat soort uitersten laten je ervaren dat je lééft. Die levenslust delen we met plezier. Daarom publiceert de redactie van dionvacation reisblogs over schaatsreizen en winterzon.

Lekker leesvoer

Doen: lekker suppen langs de kust van het Kroatische eiland Krk
Vakantie Kroatië: het supboard als symbool van serendipiteit

Maandtopper Geen onderdeel van een categorie

Reacties

Meest gelezen reisblogs

Ander nieuws voor derde Alternatieve Elfstedentocht: it giet..
Schaatsen op de Weissensee in Oostenrijk: dit zijn de regels op..
Hoelang mag je doen over de alternatieve Elfstedentocht?
Dit is de benodigde schaatssnelheid om de Weissensee uit te..
3 kledingtips voor het schaatsen van een tocht op de Weissensee

Recente blogs over reizen

IJs-team deelt ‘belangrijke aanwijzingen’, want er ligt..
Ander nieuws voor derde Alternatieve Elfstedentocht: it giet..
Wending door hevige sneeuwval: eerste Alternatieve..
‘Geweldig ijsnieuws’, groot optimisme over ijs en #AEW23
Weekverslag: snel herstel ijsoppervlak biedt..

Aanbevolen leeslijst

Ander nieuws voor derde Alternatieve Elfstedentocht: it giet..
Trainingsschema Weissensee: bekijk deze trainingen als..
Ronacherfels: hemels plekje bij het ijs van de Weissensee, het..
Activiteit Weissensee: bergwandeling naar almhut Alm hinterm..
3 kledingtips voor het schaatsen van een tocht op de Weissensee

Dit is dionvacation

Winterreismagazine. IJskoud en loeiheet. Internationale schaatsreizen, tropische strandbestemmingen. Hét platform voor jouw schaatsvakantie of winterzon. Van betoverende en bevroren bergmeren tot hagelwitte, goudgele en gitzwarte stranden. Omarm de kilte rond het ijs en voel de warmte onder de winterzon. Ervaar de levenslust. Slijp de ijzers, smeer je in. Reis mee naar bijvoorbeeld Bali of de Weissensee.

Loeihete reisblogs

De Tibumana-waterval hoort op je lijstje van watervallen Bali
Quad huren Zakynthos: is dat te doen? 5 tips voor komende zomer
Dit zwembad bij Bali heeft een glazen bodem boven de Indische..
Hotspot: deze self-service yoghurtijssalon met talloze..
Watervallen Bali: is de Tegenungan-waterval een of géén..

IJskoude reisblogs

Trainingsschema Weissensee: bekijk deze trainingen als..
Weissensee: bijzondere inschrijfvoorwaarden bij..
Schaatsen Weissensee 2023: inschrijven Alternatieve..
Dromerige winter Weissensee, terwijl het seizoenseinde is..
Schaatsen en skiën: beginnen met wintersport bij deze 3..

Reisblogs zoeken