Sneeuw als ‘sieraad’ en ‘satan’ voor schaatsfanaten op de Weissensee
Sneeuwval op de Weissensee wordt soms met gejuich ontvangen, maar het ligt aan het moment. Enerzijds levert de sneeuw een juweel van een decor op, anderzijds wordt de ijsgroei tegengewerkt.
Landschap Weissensee weer wit
“Zo mooi is het op dit moment aan de Weissensee”, aldus Weissensee News via Facebook. Het landschap is weer wit.
De sneeuw volgt kort na de eerste ijsvorming in de voorspelde periode. Vanwege die timing is het nieuws mogelijk iets minder mooi.
Het ‘sieraad’ van de Weissensee
Mede dankzij de sneeuw heeft de Weissensee vaak een wonderlijk sfeerbeeld. Met de besneeuwde bergen en bomenrijen rond het meer ontstaat er bijna een sprookjesachtige setting.
De lantaarns op de dorpjes en bij de brug fonkelen fraai in het winter-wonderland. De sneeuw dwarrelt vredig langs de Oostenrijkse huisjes en hotels. Het natuurpark is bij dag en bij nacht een levend schilderij.
De sneeuw als absoluut sieraad van de Weissensee.
De ‘satan’ van de Weissensee
Tegelijkertijd kan sneeuw bij slechte timing een ‘satan’ (als in tegenstander) vormen voor schaatsfanaten. Vooral wanneer de bestaande ijsvloer nog dun is. Sneeuw werkt namelijk in veel gevallen de ijsgroei tegen.
De sneeuwlaag heeft een isolerend effect, daardoor wordt het water onder het ijs niet/nauwelijks kouder. En dus vertraagt de ijsgroei. Alsof iemand een donzen deken heeft neergelegd. “Door verschillen in hoeveelheid sneeuw treden er dus ook verschillen in ijsgroei op”, schrijft het KNMI.
Wanneer je al een dikke ijslaag hebt, is dat redelijk oké. Je kunt altijd een baan vegen. Maar bij dun ijs kunnen de vegers of veegmachines het ijs niet op. En schaatsers al helemaal niet. In dat scenario is er veel geduld nodig.
Vandaar dat sneeuwval gemengde gevoelens op kan leveren. Ook omdat er onder bepaalde omstandigheden sneeuwijs kan ontstaan: ijs met ingebakken of aangekoekte sneeuw¹. Daar zakken je schaatsen zomaar in weg. De sneeuw als tegenstander.
De ‘beschermengel’
Toch kan sneeuw zelfs een beschermende rol bieden. Bij dooi bijvoorbeeld. In dat geval wordt juist het smeltproces vertraagd door de isolatiedeken.
Daarnaast beschermt de sneeuw overdag tegen zonnestraling. Een groot deel van de zonnestraling wordt weerkaatst. Zo wordt het ijs niet tussentijds opgewarmd door de zon.
Daarom valt de komst van het ‘sieraad’ best toe te juichen. Tenminste, zodra de ijslaag dik genoeg is om vegers, veegmachines en schaatsers te dragen.
Dan wordt er netjes geveegd wanneer het nodig is. En wordt er soms bewust even niet geveegd, als de zonnestraling te fel is. Als het zover is, zingen misschien zelfs de schaatsers wel mee. Let it snow, let it snow, let it snow.
- Let op: er geldt voorlopig een negatief reisadvies, Oostenrijk is oranje. De Alternatieve Elfstedentocht is afgelast.
¹ Dohle, M. (2004). Over één nacht ijs. Een schaatsalfabet.
© dionvacation® • winterreismagazine
De magische ijsvloer tussen de bergen. De zon, hoog aan de hemel. Vrieskou en winterhitte bewegen dionvacation om door te gaan. Schaatsen op spiegelijs met temperaturen ver onder nul. Suppen op de oceaan onder een brandende winterzon. Dat soort uitersten laten je ervaren dat je lééft. Die levenslust delen we met plezier. Daarom publiceert de redactie van dionvacation reisblogs over schaatsreizen en winterzon.