Bezienswaardigheid Reschensee: waarom staat de toren in het meer?
De toren in het meer Reschensee valt ontzettend op, waarom staat die daar eigenlijk? Eén ding staat net zo vast als de toren zelf: het ziet er bijzonder tof uit.
Bezienswaardigheid Reschensee
Liefhebbers die voor hun lol willen schaatsen op natuurijs kunnen terecht op de Italiaanse Reschensee of ‘broertje’ Haidersee. Hier ligt in de winter heel dik ijs en dat alles tussen de hoge bergen.
Tijdens een schaatsvakantie wil je misschien ook wel iets zien. Bijvoorbeeld een speciaal gebouw of iets dergelijks. De Reschensee heeft zo’n bezienswaardigheid nota bene uit het ijs steken: de toren in het meer.
De attractie komt onder andere voor in een Netflix-serie (Curon).
Waarom staat de toren in het meer?
Nu is alleen de vraag wat de Romaanse toren daar doet. Het achtergrondverhaal blijkt minder rooskleurig dan het plaatje. Laten we bij het begin beginnen:
- 1920 – De regering in Italië wil elektriciteit opwekken met een stuwdam. Dit voornemen kan het waterpeil 5 meter laten stijgen. Nog geen probleem voor de dorpen Reschen en Graun.
- 1939 – Het eerdere idee blijft liggen vanwege politieke ontwikkelingen. Een heel groot bedrijf hernieuwt het plan. Met één cruciaal detail: het water zal maar liefst 22 meter stijgen.
Zo’n hoge waterstand zou het einde betekenen voor nabijgelegen dorpen. Desondanks leek de bouw door te gaan. Of toch niet? De Tweede Wereldoorlog brak uit. Uitstel. Alleen… geen afstel!
- 1947 – Twee jaar na de Tweede Wereldoorlog wordt de bouw dan toch echt doorgezet. De bewoners langs de Reschensee proberen zelfs de paus in te zetten om het project stil te leggen. Zonder succes.
- 1950 – Het is zomer, al hangt er ellende in de lucht. Het meer wordt opgestuwd, honderden hectares grond komen onder water te staan. De Reschensee is een stuk groter, ten koste van het cultuurgoed.
Reschensee: en de bewoners dan?
Hoe liep het eigenlijk af met de bewoners? Een logische vervolgvraag. Hun huizen werden afgebroken. Ze moesten maar ergens anders wonen. De schadevergoeding stelde weinig voor.
Dorpen werden weggevaagd voor het water. Bewoners van Graun kwamen terecht in een soort pop-up barakken die matig gebouwd waren. Er waren ook families die simpelweg moesten emigreren.
Het oude Graun is weg, maar er is alsnog (hoger gelegen) bebouwing bij het stuwmeer. Ook Reschen heeft het hogerop gezocht. Je kunt hier prima een week verblijven, met mogelijk wat uitstapjes.
De toren in het meer: symbool van Vinschgau/Val Venosta
Enkel de toren staat nog in het meer zelf, tot op de dag van vandaag. Omdat het markante gebouw op de monumentenlijst stond. Alles en iedereen werd verplaatst toen het water kwam, de kerktoren hield stand.
De toren in het meer fungeert nu als hét cultuurobject van de streek Vinschgau, of Val Venosta in het Italiaans. Het imposante bouwwerk steekt uit boven het ijs, een indrukwekkend gezicht.
Ooit een symbool van verdriet, intussen een trots symbool van standvastigheid. Velen hadden namelijk verwacht dat de toren zou bezwijken aan de druk van het water. Dankzij de bevorderende werking op het toerisme zorgt de bezienswaardigheid alsnog een klein beetje voor ‘vergoeding’.
© dionvacation® • winterreismagazine
De magische ijsvloer tussen de bergen. De zon, hoog aan de hemel. Vrieskou en winterhitte bewegen dionvacation om door te gaan. Schaatsen op spiegelijs met temperaturen ver onder nul. Suppen op de oceaan onder een brandende winterzon. Dat soort uitersten laten je ervaren dat je lééft. Die levenslust delen we met plezier. Daarom publiceert de redactie van dionvacation reisblogs over schaatsreizen en winterzon.